May 05 2025•Oded B
תיעוד רפואי מהווה נדבך מרכזי בכל תיק תביעה הנוגע לנזקי גוף או רשלנות רפואית. חשיבותו של התיעוד הרפואי נובעת מהיותו ראיה אובייקטיבית, המתעדת בזמן אמת את מצבו הרפואי של המטופל, הטיפולים שקיבל והחלטות הצוות המטפל. במאמר זה נסקור את חשיבות התיעוד הרפואי בתיקי תביעה, כיצד בית המשפט מתייחס אליו וכיצד ניתן להשתמש בו באופן אפקטיבי.
תיעוד רפואי כולל מגוון רחב של מסמכים, החל מתיק רפואי בבית חולים, דרך סיכומי ביקור במרפאות ועד לבדיקות מעבדה ודימות. מסמכים אלו מהווים תיעוד בזמן אמת של האירועים הרפואיים ולכן משקלם הראייתי גבוה. עורך דין לרשלנות רפואית מנוסה יודע כי תיעוד רפואי מדויק ומפורט עשוי להוות את ההבדל בין הצלחה לכישלון בתיק משפטי.
על פי פסיקת בית המשפט העליון, תיעוד רפואי נחשב לראיה מהימנה יותר מאשר עדויות בעל פה הניתנות זמן רב לאחר האירוע. זאת מכיוון שזיכרון האדם מוגבל וסובייקטיבי, בעוד שתיעוד כתוב מספק תמונה מדויקת יותר של האירועים כפי שהתרחשו בזמן אמת.
על פי חוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996, וכן תקנות בריאות העם (רשומות רפואיות), התש"ם-1979, קיימת חובה על מוסדות רפואיים ועל רופאים לנהל רשומה רפואית מפורטת ומדויקת. המחוקק ראה חשיבות רבה בניהול תקין של רשומות רפואיות, הן לצורך הטיפול הרפואי השוטף והן לצרכים משפטיים עתידיים.
תיעוד רפואי חייב לכלול מידע מפורט על מצבו של המטופל, האבחנות שניתנו, הטיפולים שהוצעו והניתנו בפועל, תוצאות בדיקות, מעקב אחר מצב המטופל וכל מידע רלוונטי אחר. חוסר בתיעוד עשוי להיחשב כראיה נסיבתית לרשלנות, כפי שנקבע במספר פסקי דין של בית המשפט העליון.
תוקפו של התיעוד הרפואי נבחן על ידי בית המשפט בהתאם למספר פרמטרים:
במקרים רבים, מסמכים רפואיים: חשיבותם בהליכים משפטיים ובתביעות רשלנות רפואית יכולים להיות הגורם המכריע בהחלטת בית המשפט. כאשר קיימת סתירה בין עדויות בעל פה לבין תיעוד רפואי, בתי המשפט נוטים לתת משקל רב יותר לתיעוד הכתוב, בהנחה שהוא נעשה כראוי.
למרות חשיבותו הרבה, השימוש בתיעוד רפואי כראיה מציב מספר אתגרים:
תיעוד רפואי מהווה את אחת הראיות המרכזיות והחשובות ביותר בתיקי תביעה רפואיים. חשוב להבין את משמעותו המשפטית, את הדרכים לבחון את תוקפו ואת האופן שבו ניתן להשתמש בו באופן אפקטיבי במסגרת הליך משפטי. מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום כדי לנתח את התיעוד הרפואי באופן מקצועי ולהבין את השלכותיו על התיק.
בשנים האחרונות, עם המעבר לתיקים רפואיים ממוחשבים, חל שיפור באיכות התיעוד הרפואי ובנגישותו. למרות זאת, עדיין קיימים אתגרים בשימוש בתיעוד זה כראיה משפטית, ונדרשת מומחיות כדי לנתח אותו באופן נכון ולהציגו בפני בית המשפט באופן שישרת את האינטרסים של התובע.