משמעות 'נזק ראייתי' בתביעות רפואיות

May 05 2025Oded B

תביעות רפואיות מהוות חלק משמעותי מעולם המשפט הישראלי, ואחד המושגים המרכזיים שצצים בהקשר זה הוא 'נזק ראייתי'. מונח זה מתייחס למצב שבו ראיות חיוניות להוכחת רשלנות רפואית אובדות, מושמדות או שלא נאספות כראוי, דבר המקשה על התובע להוכיח את טענותיו. במאמר זה נסקור את משמעות הנזק הראייתי, השלכותיו והדרכים להתמודד עמו במסגרת תביעות רפואיות.

מהו נזק ראייתי בהקשר של תביעות רפואיות?

נזק ראייתי מתרחש כאשר צד אחד בהליך המשפטי, לרוב הנתבע, גורם לאובדן או להשמדה של ראיות שהיו עשויות לסייע לצד השני להוכיח את טענותיו. בתביעות רפואיות, נזק ראייתי מתרחש לעיתים קרובות כאשר בית החולים או הרופא לא מתעדים כראוי פרוצדורות רפואיות, מאבדים תיעוד, או לא שומרים על מסמכים רפואיים חיוניים.

הדוקטרינה של נזק ראייתי התפתחה בפסיקה הישראלית כמענה למצבים שבהם קיים פער אינהרנטי בין הידע והשליטה במידע של המטפל לבין אלו של המטופל. במקרים כאלה, בתי המשפט מכירים בכך שהטלת נטל הוכחה מלא על התובע עלולה להיות בלתי צודקת.

ההשלכות המשפטיות של נזק ראייתי

כאשר בית המשפט קובע שנגרם נזק ראייתי, ההשלכות יכולות להיות משמעותיות:

  • העברת נטל ההוכחה – במקרים מסוימים, בית המשפט עשוי להעביר את נטל ההוכחה מהתובע לנתבע.
  • חזקת רשלנות – במקרים חמורים, בית המשפט עשוי להחיל חזקה של רשלנות כלפי הצד שגרם לנזק הראייתי.
  • הקלות ראייתיות – בית המשפט עשוי להקל בדרישות הראייתיות מהתובע.
  • פיצוי כספי – לעיתים, בית המשפט יפסוק פיצוי כספי בגין הנזק הראייתי עצמו.

פסיקה מרכזית בנושא נזק ראייתי

הפסיקה הישראלית התפתחה באופן משמעותי בכל הנוגע לדוקטרינת הנזק הראייתי. בפסק דין ע"א 6160/99 דרוקמן נ' בית החולים לניאדו, קבע בית המשפט העליון כי במקרים של נזק ראייתי חמור, יש להעביר את נטל ההוכחה לכתפי הנתבע. במקרה זה, אובדן של תיעוד רפואי חיוני הוביל לכך שהנתבע נדרש להוכיח היעדר רשלנות, במקום שהתובע יידרש להוכיח קיומה.

במקרה נוסף, ע"א 9328/02 מאיר נ' לאור, הכיר בית המשפט העליון בזכות לפיצוי עצמאי בגין נזק ראייתי, גם כאשר לא הוכחה רשלנות רפואית. פסיקה זו מדגישה את החשיבות שמייחסת מערכת המשפט לשמירה נאותה של מסמכים רפואיים: חשיבותם בהליכים משפטיים ובתביעות רשלנות רפואית.

התמודדות עם נזק ראייתי בתביעות רפואיות

תובעים המתמודדים עם נזק ראייתי בתביעות רפואיות יכולים לנקוט במספר אסטרטגיות:

  1. איסוף מוקדם של מסמכים – חשוב לבקש ולשמור כל תיעוד רפואי רלוונטי מוקדם ככל האפשר.
  2. פנייה לעורך דין לרשלנות רפואית בעל ניסיון – עורך דין מנוסה יוכל לזהות מצבים של נזק ראייתי ולפעול בהתאם.
  3. הגשת בקשות לגילוי מסמכים – הליכים משפטיים לחשיפת תיעוד רפואי נוסף שעשוי להימצא בידי הנתבע.
  4. שימוש בחוות דעת מומחים – מומחים רפואיים יכולים לעזור בשחזור התמונה הרפואית גם כאשר חסר תיעוד מסוים.

חובת התיעוד הרפואי ומניעת נזק ראייתי

החוק בישראל מטיל חובה על מוסדות רפואיים לתעד באופן מלא ומדויק את כל הפרוצדורות הרפואיות. חוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996, מחייב רישום ושמירה של מידע רפואי, וקובע כי למטופל זכות לקבל את המידע הרפואי אודותיו.

יתרה מכך, תקנות בריאות העם (רשומות רפואיות) קובעות באופן מפורט את חובת שמירת הרשומות הרפואיות לתקופות ארוכות. אי-עמידה בחובות אלו עלולה להוביל להכרה בנזק ראייתי במקרה של תביעה.

סיכום

הבנת המשמעות של נזק ראייתי בתביעות רפואיות היא קריטית הן למטופלים והן למוסדות רפואיים. עבור מטופלים, זיהוי נזק ראייתי יכול לסייע בהתגברות על מכשולים ראייתיים בתביעות רשלנות רפואית. מנגד, מוסדות רפואיים צריכים להקפיד על תיעוד מלא ומדויק כדי למנוע מצבים כאלה.

ככל שגוברת המודעות לחשיבות של תיעוד רפואי מלא ומדויק, כך יגברו הסיכויים שמערכת המשפט תוכל לעשות צדק עם קורבנות של רשלנות רפואית, ובה בעת להגן על מטפלים שפעלו כנדרש מפני תביעות שווא.

Share: