רשלנות רפואית היא מציאות כואבת עבור רבים מהמטופלים במערכת הבריאות הישראלית. מקרים של טיפול רפואי לקוי, אבחון שגוי או טעויות במהלך ניתוח יכולים להוביל לנזקים בריאותיים חמורים ולעתים אף בלתי הפיכים. אחת הסוגיות המשמעותיות ביותר בתחום התביעות בגין רשלנות רפואית היא סוגיית ההתיישנות – המועד האחרון להגשת תביעה. במאמר זה נבחן לעומק את נושא ההתיישנות בתביעות רשלנות רפואית, את המשמעויות המשפטיות ואת הצעדים שיש לנקוט כדי לשמור על זכויותיכם.
מהי התיישנות בתביעות רשלנות רפואית?
התיישנות היא מושג משפטי המגדיר את פרק הזמן המקסימלי שבו ניתן להגיש תביעה משפטית. בישראל, על פי חוק ההתיישנות, תשי"ח-1958, תקופת ההתיישנות הבסיסית בתביעות נזיקין, לרבות תביעות רשלנות רפואית, עומדת על שבע שנים מיום האירוע. עם זאת, קיימים מספר חריגים וכללים מיוחדים שחשוב להכיר, במיוחד בתחום הרפואי:
- כלל הגילוי המאוחר – במקרים רבים של רשלנות רפואית, הנזק אינו מתגלה מיד. לפי הפסיקה, תקופת ההתיישנות מתחילה מהרגע שבו התובע ידע או היה עליו לדעת באופן סביר על קיום הנזק והקשר הסיבתי לטיפול הרפואי.
- קטינים – כאשר הנפגע הוא קטין, תקופת ההתיישנות מתחילה רק כאשר הוא מגיע לגיל 18, כלומר הוא יכול להגיש תביעה עד גיל 25.
- חסרי כשרות משפטית – עבור אנשים שהוכרזו כחסרי כשרות משפטית, תקופת ההתיישנות אינה מתחילה לרוץ עד אשר ישתנה מצבם.
מקרים מיוחדים של התיישנות ברשלנות רפואית
בתחום הרשלנות הרפואית, קיימים מספר תרחישים מורכבים שמשפיעים על חישוב תקופת ההתיישנות:
נזקים מתפתחים
במקרים של נזקים מתפתחים, כמו סיבוכים רפואיים שמתגלים רק שנים לאחר הטיפול, בתי המשפט בישראל נוטים להחיל את "כלל הגילוי המאוחר". לפי כלל זה, תקופת ההתיישנות מתחילה רק כאשר הנפגע גילה או יכול היה לגלות באופן סביר את הנזק והקשר שלו לטיפול הרפואי הרשלני.
רשלנות בלידה וזכויות הילד
שיתוק מוחין ילדים וליקויים אחרים הנגרמים בעת הלידה מהווים קטגוריה מיוחדת. במקרים אלו, הילד עצמו יכול להגיש תביעה עד גיל 25 (7 שנים לאחר הגיעו לגיל 18). עם זאת, חשוב לציין כי זכות התביעה של ההורים בגין נזקיהם האישיים (כמו הוצאות רפואיות או נזק נפשי) כפופה לתקופת התיישנות רגילה של 7 שנים.
טיפול מתמשך וטעויות מצטברות
כאשר מדובר בטיפול רפואי מתמשך שבמהלכו מתרחשות מספר טעויות, בתי המשפט עשויים לראות בכל טיפול "אירוע" נפרד לצורך חישוב ההתיישנות. לעתים, תקופת ההתיישנות תחושב החל מהטיפול האחרון בשרשרת הטיפולים.
האם ניתן להאריך את תקופת ההתיישנות?
בנסיבות מסוימות, ניתן לטעון להארכת תקופת ההתיישנות:
- הסתרת עובדות – אם הוכח כי בית החולים או הרופא המטפל הסתירו מידע רלוונטי מהמטופל, תקופת ההתיישנות עשויה להידחות.
- מצב רפואי חמור – במקרים שבהם מצבו הרפואי של הנפגע מנע ממנו להגיש תביעה במועד.
- הכרה בחבות – אם הנתבע (בית החולים או קופת החולים) הכיר בחבותו, תקופת ההתיישנות עשויה להתחיל מחדש מרגע ההכרה.
צעדים מעשיים למניעת התיישנות
אם אתם חושדים שנפגעתם ממקרים של רשלנות רפואית, הנה מספר צעדים מעשיים שכדאי לנקוט:
- תיעוד מדויק – שמרו את כל המסמכים הרפואיים, האבחנות, תוצאות הבדיקות והתכתובות עם הצוות הרפואי.
- קבלת חוות דעת רפואית – פנו לרופא מומחה בתחום הרלוונטי לקבלת חוות דעת על הטיפול שקיבלתם.
- פנייה מוקדמת לייעוץ משפטי – התייעצו עם עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית מוקדם ככל האפשר, גם אם אינכם בטוחים לגבי קיומה של רשלנות.
- הגשת כתב תביעה מקדמי – במקרים מסוימים, ניתן להגיש כתב תביעה מקדמי כדי לעצור את מרוץ ההתיישנות, גם לפני שכל העובדות התבררו במלואן.
פסיקות תקדימיות בנושא התיישנות ברשלנות רפואית
לאורך השנים, בתי המשפט בישראל קבעו מספר הלכות חשובות בנוגע להתיישנות תביעות רשלנות רפואית:
- ע"א 2242/03 אברהם נ' רשות הבריאות – בית המשפט העליון קבע כי במקרה של נזק מתמשך ומתפתח, תקופת ההתיישנות מתחילה רק כאשר התגבש "נזק משמעותי" שניתן לתבוע בגינו.
- ע"א 1254/99 חיימס נ' קופת חולים כללית – נקבע כי הסתרת מידע רפואי מהותי מהמטופל עשויה לדחות את תחילת מרוץ ההתיישנות.
- ע"א 935/95 גנז נ' בית החולים בילינסון – בית המשפט הדגיש את חשיבות "כלל הגילוי" והכיר בכך שלעתים רק מומחה רפואי יכול לקשר בין הטיפול לנזק.
סיכום: מדוע חשוב לפעול במהירות?
סוגיית ההתיישנות ברשלנות רפואית היא מורכבת ורבת פנים. למרות שהחוק מעניק פרק זמן של שבע שנים ובמקרים מסוימים אף יותר, ישנן סיבות טובות שלא לדחות את הפנייה לייעוץ משפטי:
- ככל שחולף הזמן, קשה יותר לאסוף ראיות ולאתר עדים.
- מסמכים רפואיים עלולים להיעלם או להיות מושמדים לאחר תקופה מסוימת.
- זיכרון האירועים מתעמעם עם הזמן, הן אצל הנפגע והן אצל הצוות הרפואי.
- במקרים מסוימים, טיפול מוקדם בנזק יכול למנוע החמרה ולהקטין את הפיצוי הנדרש.
לסיכום, אם אתם סבורים שנפגעתם כתוצאה מרשלנות רפואית, אל תמתינו. פנו לייעוץ משפטי מקצועי בהקדם האפשרי כדי להבטיח שזכויותיכם יישמרו ושתקבלו את הפיצוי המגיע לכם. זכרו כי מערכת המשפט הישראלית מכירה בקשיים הייחודיים של תביעות רשלנות רפואית, אך הזמן עדיין עובד נגדכם.