April 18 2025•Oded B
מערכת הבריאות בישראל נחשבת למתקדמת ויעילה, אולם כמו בכל מקום בעולם, גם כאן קורים מקרים של רשלנות רפואית המשאירים משפחות במצב קשה ומטופלים עם נזקים בלתי הפיכים. רשלנות רפואית מוגדרת כמצב בו איש צוות רפואי – רופא, אחות, או כל גורם טיפולי אחר – פעל שלא על פי סטנדרטים מקצועיים מקובלים, וכתוצאה מכך נגרם נזק למטופל.
החוק בישראל מבחין בין טעות רפואית לבין רשלנות. טעות יכולה להתרחש גם כאשר הצוות הרפואי פועל בהתאם לכל הנהלים הקיימים, אך לעומת זאת, רשלנות מתרחשת כאשר הצוות אינו נוקט באמצעי זהירות סבירים או מתעלם מנהלים מקובלים. על פי נתוני משרד הבריאות, מדי שנה מוגשות מאות תביעות בגין רשלנות רפואית, כאשר חלק ניכר מהן מסתיימות בפשרה מחוץ לכותלי בית המשפט.
ישנם מספר תחומים בהם רשלנות רפואית שכיחה יותר:
אם אתם חושדים שאתם או יקירכם נפגעתם כתוצאה מרשלנות רפואית, חשוב לפעול בצורה מסודרת:
אחד האתגרים המשמעותיים בתביעות רשלנות רפואית הוא הוכחת הקשר הסיבתי בין הטיפול הרפואי לבין הנזק שנגרם. על התובע להוכיח שלושה דברים עיקריים:
בתי המשפט מסתמכים על חוות דעת של מומחים רפואיים כדי לקבוע האם אכן התרחשה רשלנות, דבר ההופך את ההליך למורכב ויקר.
בשנים האחרונות, מערכת הבריאות משתדלת לשפר את הטיפול במקרי רשלנות. אחת היוזמות המשמעותיות היא הגברת השקיפות ושיתוף הפעולה עם מטופלים שנפגעו. מחקרים מראים כי גילוי נאות ונכונות להתנצל מפחיתים משמעותית את הסיכויים להגשת תביעה.
רשלנות רפואית היא תחום מורכב המשלב היבטים רפואיים, משפטיים וחברתיים. חשוב לדעת שמערכת המשפט בישראל מאפשרת לנפגעים לקבל פיצוי הולם על הנזקים שנגרמו להם, אך הדרך לק