May 05 2025•Oded B
במערכת הבריאות המודרנית, קיימת חשיבות עליונה לאבחון מוקדם ומדויק של מחלות ובעיות רפואיות. כאשר רופא נמנע מלהפנות מטופל לבדיקות חיוניות, הדבר עלול להוביל לעיכוב באבחון, החמרה במצב הרפואי, ובמקרים קיצוניים – אף לאובדן חיים שניתן היה למנוע.
אי הפניה לבדיקות חיוניות מתרחשת כאשר רופא אינו מפנה את המטופל לבדיקות הנדרשות לאבחון מצבו הרפואי, למרות שהתסמינים או ההיסטוריה הרפואית מצביעים על הצורך בבדיקות אלו. מדובר בסוג של התרשלות רפואית שעלולה לגרום לנזק משמעותי למטופל.
בישראל, על פי פסיקות בית המשפט העליון, רופא מחויב לנקוט באמצעי זהירות סבירים ולהפעיל שיקול דעת מקצועי בהחלטתו האם להפנות מטופל לבדיקות נוספות. אי מילוי חובה זו עלול להיחשב כרשלנות רפואית אורתופדיה או בתחומי רפואה אחרים.
אי הפניה לבדיקות חיוניות עלולה לגרום למגוון של נזקים למטופל:
ישנם מקרים רבים בהם אי הפניה לבדיקות חיוניות הובילה לנזקים משמעותיים:
מטופל שנפגע כתוצאה מאי הפניה לבדיקות חיוניות רשאי לפנות לעורך דין לרשלנות רפואית על מנת לבחון את האפשרות להגיש תביעה. במסגרת התביעה יש להוכיח מספר אלמנטים:
בשנים האחרונות נרשמו מספר פסיקות תקדימיות בנושא אי הפניה לבדיקות חיוניות. בית המשפט העליון קבע במספר מקרים כי אי הפניה לבדיקות בסיסיות מהווה רשלנות רפואית, במיוחד כאשר התסמינים מצביעים באופן ברור על הצורך בבדיקות אלו.
כך למשל, במקרה שנדון בשנת 2018, נפסקו פיצויים בסך מיליוני שקלים למשפחתו של מטופל שנפטר מסרטן מעי גס לאחר שרופא המשפחה שלו לא הפנה אותו לבדיקת קולונוסקופיה למרות תלונות חוזרות ונשנות על דם בצואה במשך תקופה ממושכת.
אם אתם סבורים שאתם או יקיריכם נפגעתם כתוצאה מאי הפניה לבדיקות חיוניות, מומלץ לפעול כך:
אי הפניית מטופל לבדיקות חיוניות היא סוגיה רפואית ומשפטית מורכבת. חשוב להכיר בזכויות הרפואיות שלנו ולדרוש את הבדיקות הנחוצות. במקרים בהם נגרם נזק כתוצאה מהתרשלות רפואית מסוג זה, המערכת המשפטית בישראל מאפשרת למטופלים לתבוע פיצוי על הנזקים שנגרמו להם.
חשוב לזכור כי בעוד שהליך משפטי עשוי להביא לפיצוי כספי, הוא אינו יכול להשיב את המצב הרפואי לקדמותו. על כן, המודעות והערנות של המטופלים, וכן האחריות המקצועית של הרופאים, הן המפתח למניעת מקרים כאלה בעתיד.