רשלנות רפואית בשחרור מוקדם מאשפוז: מה צריך לדעת?

May 05 2025Oded B

שחרור מוקדם מאשפוז יכול להיות אירוע מסוכן המוביל לנזקים בריאותיים חמורים, ובמקרים קיצוניים אף למוות. מקרים בהם מטופלים משוחררים מבית החולים לפני שמצבם התייצב או ללא מעקב רפואי מתאים, מהווים דוגמה מובהקת לרשלנות רפואית. במאמר זה נדון בהשלכות של שחרור מוקדם מאשפוז, בזכויות המטופלים ובדרכי הפעולה האפשריות במקרה של פגיעה.

מהי רשלנות רפואית בשחרור מוקדם?

רשלנות רפואית בשחרור מוקדם מתרחשת כאשר צוות רפואי משחרר מטופל מבית החולים בטרם עת, ללא התחשבות במצבו הרפואי או ללא הוראות מתאימות להמשך טיפול. התופעה נפוצה במיוחד בתקופות של עומס במחלקות, מחסור בכוח אדם או לחץ כלכלי להפחתת ימי אשפוז.

מחקרים מראים כי שחרור מוקדם מאשפוז מגדיל משמעותית את הסיכון לאשפוז חוזר תוך 30 יום, ובמקרים רבים גורם להחמרה במצבו של המטופל. על פי נתוני משרד הבריאות, בישראל מתרחשים מדי שנה מאות מקרים של אשפוזים חוזרים שניתן היה למנוע באמצעות אשפוז ממושך יותר או מעקב הדוק לאחר השחרור.

סימנים לרשלנות בשחרור מאשפוז

כיצד ניתן לזהות מקרה של שחרור מוקדם שעלול להוות רשלנות רפואית? הנה מספר סימנים מחשידים:

  • שחרור כאשר הסימפטומים עדיין קיימים ומשמעותיים
  • היעדר הנחיות ברורות להמשך טיפול
  • אי קביעת תור למעקב רפואי
  • אי מתן מרשמים לתרופות נדרשות
  • שחרור בשעות לא שגרתיות ללא תיאום עם בני משפחה
  • שחרור ללא בדיקת תוצאות מעבדה חשובות

ההשלכות הבריאותיות של שחרור מוקדם

השלכות השחרור המוקדם יכולות להיות הרסניות. במקרים של ניתוחים, למשל, שחרור מוקדם מדי עלול להוביל לזיהומים, דימומים שלא אובחנו, או סיבוכים אחרים שיכולים להתפתח לסכנת חיים. במקרים של רשלנות רפואית אורתופדיה, שחרור מוקדם עלול להוביל לפגיעה בהחלמת העצם, זיהומים במפרקים או התפתחות של תסמונת כאב כרונית.

גם בתחום רפואת הילדים, שחרור מוקדם של תינוקות מהווה סיכון משמעותי, במיוחד במקרים של צהבת ילודים, בעיות נשימה או זיהומים.

הזכויות המשפטיות של נפגעי רשלנות בשחרור מוקדם

חוק זכויות החולה בישראל מעניק למטופלים זכות לקבל טיפול רפואי נאות. כאשר מתרחשת רשלנות בשחרור מוקדם מאשפוז, המטופל זכאי לפיצוי על הנזקים שנגרמו לו. הפיצויים עשויים לכלול הוצאות רפואיות נוספות, פיצוי על אובדן הכנסה, וכן פיצוי על סבל ועוגמת נפש.

חשוב לדעת איך מחשבים את סכום הפיצוי ברשלנות רפואית? הסכום מבוסס על מספר גורמים, ביניהם חומרת הנזק, גיל הנפגע, השפעת הפגיעה על יכולת ההשתכרות בעתיד והוצאות רפואיות צפויות.

כיצד להתמודד עם מקרה של רשלנות בשחרור מוקדם?

אם אתם או בן משפחה נפגעתם כתוצאה משחרור מוקדם מאשפוז, הנה כמה צעדים מומלצים:

  1. תעדו את כל התסמינים והנזקים שנגרמו לאחר השחרור
  2. שמרו על כל המסמכים הרפואיים, כולל מכתב שחרור ותוצאות בדיקות
  3. פנו לקבלת חוות דעת רפואית נוספת
  4. הגישו תלונה למשרד הבריאות ולבית החולים
  5. התייעצו עם עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית

פסיקות תקדימיות בנושא שחרור מוקדם מאשפוז

במהלך השנים נצברו מספר תקדימים משפטיים בנושא שחרור מוקדם מאשפוז. למשל, בשנת 2018 פסק בית המשפט פיצוי של 2.5 מיליון שקלים למשפחתו של מטופל שנפטר לאחר ששוחרר מחדר המיון למרות תלונות על כאבים בחזה. הבדיקות הראו בדיעבד כי המטופל סבל מאוטם בשריר הלב שלא אובחן.

במקרה אחר, פוצתה אישה ב-800,000 שקלים לאחר ששוחררה מוקדם מדי לאחר ניתוח בטני, מה שהוביל לזיהום חמור ולניתוח נוסף.

סיכום

רשלנות רפואית בשחרור מוקדם מאשפוז היא בעיה שכיחה במערכת הבריאות הישראלית. חשוב להכיר את הסימנים, לדעת את זכויותיכם ולפעול במהירות במקרה של פגיעה. תיעוד מדויק של האירועים, שמירה על מסמכים רפואיים ופנייה לייעוץ משפטי מקצועי יסייעו לכם לקבל את הפיצוי המגיע לכם ולמנוע פגיעה דומה באחרים בעתיד.

זכרו, מערכת הבריאות אמורה לשמור על בריאותכם ולא לסכן אותה. דרשו את הטיפול המלא והמקצועי לו אתם זכאים.

Share: