מהי חזקת הרשלנות וכיצד היא מוכחת

May 05 2025Oded B

חזקת הרשלנות היא עיקרון משפטי חשוב בדיני הנזיקין בישראל, המשמש כלי משמעותי במקרים רבים של תביעות נזיקין, ובפרט בתיקי עורך דין לרשלנות רפואית. מאמר זה יסביר את משמעותה של חזקת הרשלנות, את התנאים להחלתה ואת דרכי הוכחתה בהליכים משפטיים.

מהי חזקת הרשלנות?

חזקת הרשלנות, המכונה גם "הדבר מדבר בעד עצמו" (Res Ipsa Loquitur בלטינית), היא דוקטרינה משפטית לפיה בנסיבות מסוימות, עצם התרחשות הנזק מעידה על כך שהייתה רשלנות. כלומר, כאשר מתרחש נזק שבדרך כלל אינו מתרחש ללא רשלנות, ניתן להניח כי הנזק נגרם עקב רשלנות, גם ללא הוכחה ישירה לכך.

בבסיס חזקת הרשלנות עומד הרעיון שבמקרים מסוימים, הנתבע נמצא בעמדה טובה יותר להסביר את האירוע מאשר התובע, ולכן הנטל עובר אליו להוכיח שלא התרשל.

התנאים להחלת חזקת הרשלנות

על פי הפסיקה בישראל, ישנם שלושה תנאים מצטברים להחלת חזקת הרשלנות:

  1. הנזק אירע בנסיבות שבהן הנתבע שלט בגורמים שעשויים לגרום לנזק – כלומר, הנתבע היה בעל שליטה בלעדית או מהותית על המצב שגרם לנזק.
  2. אירוע הנזק מתיישב יותר עם המסקנה שהנתבע לא נקט זהירות סבירה – מדובר בנזק שבדרך כלל אינו מתרחש כאשר נוהגים בזהירות ראויה.
  3. אין הסבר סביר אחר לגרימת הנזק – לא קיים הסבר חלופי המניח את הדעת להתרחשות הנזק, שאינו רשלנות.

חזקת הרשלנות בתחום הרפואי

בתביעות רשלנות רפואית, חזקת הרשלנות מקבלת משמעות מיוחדת. במערכת יחסים שבין מטפל למטופל קיים פער מובנה בידע ובמידע, כאשר המטפל הוא בעל הידע המקצועי והגישה למידע הרפואי. לכן, במקרים מסוימים, כאשר מתרחש נזק חריג במהלך טיפול רפואי, החוק מאפשר להעביר את נטל ההוכחה אל הצד הרפואי.

שאלה שעולה לעתים קרובות היא האם עורך הדין חייב להיות גם עם רקע רפואי? אמנם הדבר אינו הכרחי, אך ידע רפואי יכול לסייע רבות בהבנת מקרי רשלנות רפואית ובהוכחת חזקת הרשלנות.

דוגמאות מהפסיקה הישראלית

בית המשפט העליון הישראלי התייחס לחזקת הרשלנות במספר פסקי דין מרכזיים. בע"א 8151/98 שטרנברג נ' ד"ר צ'צ'יק, נקבע כי במקרה של נזק נוירולוגי חמור שנגרם לתינוק במהלך לידה, חלה חזקת הרשלנות, שכן נזק כזה אינו אמור להתרחש בלידה תקינה ללא רשלנות.

בפסק דין נוסף, ע"א 1146/99, קבע בית המשפט כי השארת חומר זר בגופו של מטופל לאחר ניתוח היא מקרה קלאסי להחלת חזקת הרשלנות, שכן זהו אירוע שאינו אמור להתרחש בהתנהלות רפואית תקינה.

כיצד מוכיחים את חזקת הרשלנות?

להוכחת חזקת הרשלנות נדרש התובע להציג ראיות לקיום שלושת התנאים שהוזכרו לעיל. לרוב, הדבר נעשה באמצעות:

  • תיעוד רפואי מלא של האירוע והטיפול
  • חוות דעת מומחה המפרטת את סטיית הנתבע מסטנדרט הטיפול המקובל
  • הוכחת הקשר הסיבתי בין ההתרשלות הנטענת לבין הנזק שנגרם
  • שלילת גורמים אחרים אפשריים לנזק

ההשלכות המשפטיות של החלת חזקת הרשלנות

כאשר מוחלת חזקת הרשלנות, נטל ההוכחה עובר לנתבע, שצריך להראות אחת משתיים:

  1. שלא הייתה רשלנות בהתנהלותו, כלומר שנקט בכל אמצעי הזהירות הסבירים
  2. שהנזק היה נגרם גם לולא התרשלותו, קרי, היעדר קשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק

חשוב להדגיש כי חזקת הרשלנות אינה מבטלת את הצורך להוכיח את יסודות עוולת הרשלנות (חובת זהירות, הפרתה וקשר סיבתי), אלא מקלה על הוכחת הפרת חובת הזהירות.

סיכום

חזקת הרשלנות היא כלי משפטי חשוב המאפשר לאזן את פערי הכוחות והמידע בין ניזוקים לבין גורמים שבשליטתם התרחש הנזק. בתחום הרפואי, חזקה זו משמשת כמגן לחולים ומטופלים אשר אינם יכולים תמיד לדעת בדיוק מה התרחש במהלך טיפול או ניתוח.

עם זאת, חשוב לזכור כי חזקת הרשלנות אינה "כרטיס חופשי" לזכייה בתביעה, והיא מחייבת הוכחת התנאים להחלתה. לכן, ייעוץ משפטי מקצועי הוא הכרחי להערכת סיכויי התביעה ולניהול נכון של ההליך המשפטי.

Share: